Spring naar inhoud

Wat het kost

Participatie-processen vragen om maatwerk en daarom is het lastig om daar een eenduidig prijskaartje aan te hangen. Wel kunnen we je een schatting geven op basis van verschillende mogelijkheden.

De software is gratis beschikbaar

De OpenStad participatie-software is open-source ontwikkeld met gemeenschapsgeld en is daarom beschikbaar gemaakt via GitHub voor alle gemeenten, individuen en organisaties die daar gebruik van willen maken. Het OpenStad platform is gratis beschikbaar.

Indicatie (eenmalige) opstartkosten

Afhankelijk van of jouw organisatie beschikt over mogelijkheden voor hosting en beheer, zul je hier meer of minder kosten voor moeten maken, al dan niet bij een externe partij. Een richtlijn hiervoor is:

  • Startkosten voor implementatie platform en maatwerk in huisstijl: € 3.500 - € 6.500

  • Hostingkosten: € 300 per maand

  • Kosten voor beheer en (technische) ondersteuning: maatwerk

De kosten nemen af bij hergebruik van sites. Het Openstad platform is ontwikkeld vanuit de gedachte dat gemeenten zoveel mogelijk zelf participatie-sites kunnen inrichten en beheren. De meeste gemeenten beginnen hun eerste site echter meestal met hulp van een internetbedrijf.

Prijsindicatie technische begeleiding en advies per site

Eenvoudige site, minimum ondersteuning door een internetbedrijf:

Je gebruikt de template van een kant en klare voorbeeldsite (bijv. eenvoudige stemsite), het bedrijf zet de site klaar, géén maatwerk voor ontwerp, geen procesbegeleiding en je zet zelf de content in de site:

€ 1.000 - € 1.500

Middelgrote site, basis-ondersteuning door een internetbedrijf:

Je gebruikt een voorbeeldsite, krijgt beperkte externe ondersteuning in het klaarzetten van de site(s) met content, enkele uren voor maatwerk (ontwerp) en (technische) begeleiding:

€ 2.500 - € 3.000

Complexe site/proces, ruime ondersteuning door een internetbedrijf:

Denk aan een participatief begroten project; klaarzetten voorbeeld site(s) en CMS-training door het bedrijf, beschikbaarheid uren voor maatwerk (ontwerp) en (technische) begeleiding:

€ 7.500 - € 10.000 

Overige kosten per project

Je zult daarnaast kosten maken c.q. capaciteit moeten vrijmaken voor: 

  • Het ontwerpen en het organiseren van het participatieproces 
  • Het klaarzetten van je site(s) per project
  • (eventueel) op maat maken van de site(s) voor jouw project 
  • Interne afstemming t.b.v. livegang (denk aan ICT, informatiebeveiliging, opstellen privacyverklaring, beveiligingscertificaten)  
  • Content maken, communicatie en PR van je project 

Als je delen daarvan wilt uitbesteden aan een internetbedrijf, participatie-experts of communicatiebureaus, maak je natuurlijk extra kosten.

Heb je geen experts in jouw netwerk? Neem contact met ons op en dan kijken we of we je aan een expert uit ons netwerk kunnen koppelen.

Login om verder te gaan
refresh

Cancel