Ga in je organisatie op zoek naar geschikte projecten en begin met een pilotproject. Zo vind je uit of je OpenStad structureel wilt gebruiken voor participatie-projecten. Start met voorbereidingen zoals het maken van een procesontwerp en hoe je hierbij online tools wilt inzetten. Bekijk de 'Richtlijnen participatieprojecten' bij handleidingen als je wilt weten hoe te beginnen.
Daarnaast is het belangrijk om de projectorganisatie vóór de implementatie van een OpenStad site in te richten. Zorg dus voor bestuurlijke dekking (en enthousiasme!), regel financiering voor je project en betrek de juiste mensen in je organisatie zoals projectleiders, participatie-adviseurs, communicatie-adviseurs voor content, webredacteuren, privacy experts en specialisten op het gebied van informatiebeveiliging en ICT.
- Projectteam: Richt een team in voor je pilotproject met een communicatieadviseur, webredactie, een participatie-adviseur en projectleider.
- Financiën: Zie ook ‘Wat het kost’.
- Hosting: Bedenk of je organisatie zelf de software kan/wil hosten. Raadpleeg je ICT-expert. De meeste gemeenten besteden dit uit.
- Site klaarzetten: Bedenk of je zelf als gemeente je participatie-websites wilt inrichten, of dat je dit voor deze pilot wilt uitbesteden aan een internetbedrijf. Een webredacteur kan met enige instructie (zie documentatie) zelf het CMS bedienen.
- Externe inhuur: Mocht je (technische) expertise niet in huis hebben, kun je overwegen om een internetbedrijf in te huren voor hosting, klaarzetten van sites en advies. Dit geldt uiteraard ook voor procesontwerp en communicatie.
- AVG: Gemeentelijke websites moeten voldoen aan de AVG en een privacyverklaring hebben. Ga voor advies naar de privacy expert binnen je gemeente.
- Informatiebeveiliging: De informatiebeveiliging van je website moet vóór livegang op orde zijn. De expert op het gebied van informatiebeveiliging in je organisatie kan je hierover adviseren en zal je vragen een vragenlijst in te vullen (BIO). Je collega informatiebeveiliging kan ook advies geven over het veilig gebruik van de CMS, beheer ervan, mogelijke risico’s en omgang met data van gebruikers en welke afspraken je daarover moet maken met collega’s die toegang hebben tot de CMS. Huur je een internetbedrijf in? Dan moet je een verwerkersovereenkomst afsluiten.
- Webredactie: Betrek de webredactie voor afstemming over huisstijl en doorlinken van je OpenStad site naar de gemeentelijke website.
- URL, beveiligingscertificaat, DNS, e-mail: Regel met de ICT afdeling (of als je inhuurt, het internetbedrijf) een URL en een beveiligde verbinding (PKI), een koppeling van de URL naar de juiste server (DNS wijziging) en een koppeling van het mailadres van de participatie website aan een interne e-mailbox.
Uiteraard kunnen we je bij deze stappen adviseren en op weg helpen bij het maken van keuzes. Wil je meer weten of hebben je collega’s van de webredactie, ICT of privacy en informatiebeveiliging vragen over de opensource software, hosting, het CMS of kosten? Neem contact op met de VNG helpdesk via:
De laatste versie van het installatiepakket is gratis te downloaden via Github.
Het installeren van de software kun je het beste overlaten aan een expert. Geen developers in jouw gemeente? Neem contact met op met de VNG helpdesk en dan helpen we je op weg of koppelen we je aan een expert uit ons netwerk.
Meld je aan voor de OpenStad slack community om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, en om direct vragen te kunnen stellen aan experts en andere organisaties die werken met het OpenStad platform.
Bekijk de uitgebreide handleidingen of stel je vraag aan de helpdesk of community.