Spring naar inhoud

Hulp & community

Heb je ergens hulp bij nodig? Neem contact op met de helpdesk van de VNG, stel je vraag aan de OpenStad community, of bekijk de beschikbare handleidingen en documentatie.

OpenStad hulp & community

Stel je vraag of deel jouw OpenStad ervaringen via de helpdesk van de VNG, de OpenStad community op Slack of via GitHub.

Helpdesk

Heb je vragen over wat er allemaal bij komt kijken als je OpenStad participatiesoftware wilt gebruiken en wat je als organisatie zelf moet regelen of juist kunt uitbesteden? Dan kun je contact opnemen met de helpdesk van de VNG. De helpdesk helpt je bij het maken van keuzes (procesontwerp, hosting, implementatie etc.) en verbindt je met OpenStad developers en de OpenStad community.

OpenStad op Github

Ben je een developer, wil je bijdragen aan de software of een issue inschieten? Meld het op Github.

Community op Slack

Heb je een vraag of wil je juist een ervaring delen? Deel het in onze Slack community van projectleiders, participatie-adviseurs, communicatie-adviseurs, ontwerpers, webredacteuren en developers van gemeenten die OpenStad gebruiken. Laat je inspireren door andere voorbeelden en lessen. Of start een initiatief om samen een functionaliteit te ontwikkelen. 

Meld je via onderstaande knop aan voor de OpenStad slack community en dan ontvang je een uitnodiging om deel te nemen.

Handleidingen

Technische handleidingen

Ga je als (web)redacteur aan de participatietools werken?

Bekijk de CMS handleiding onder 'User Manual > OpenStad CMS basis' van de OpenStad documentatie.

Ben je developer en wil je de software installeren?

In de ‘Technical Documentation’ van de OpenStad documentatie lopen we je stap voor stap door het installatieproces heen.

Waar moet je rekening mee houden qua beheer, privacy en informatie-beveiliging? 

Binnenkort plaatsen wij hier een checklist ‘Beheer, privacy en informatiebeveiliging’. 

Naar de documentatie

Richtlijnen participatieprojecten

Een goed ontwerp van het participatieproces is cruciaal. Hier vind je tips voor het inrichten van een succesvol (online) participatieproject:

Handreiking Digitale Democratie in Praktijk, Democratie in Actie
Inspiratiegids Digitale Participatie, Democratie in Actie
Eerste Hulp bij Online Participatie, Gemeente Groningen
Onderbouwd Ontwerpen aan Participatieprocessen, Erasmus Universiteit Rotterdam
Kompas voor Samenwerken met de Stad, Gemeente Rotterdam
THINK Participatie Scan, VPNG
Online Meebeslissen, Rathenau Instituut

Documentatie van OpenStad gemeenten

Vind hier project-specifieke werkprocessen, planningen, privacyverklaringen, evaluaties, etc. van gemeenten die participatieprojecten met OpenStad software hebben voltooid.

Deze documentatie wordt binnenkort aangevuld.

Veelgestelde vragen

Wat houdt open-source software precies in en wat betekent dit voor mijn organisatie?

Open-sourcesoftware is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen (meestal via GitHub). Iedereen kan en mag deze software kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en/of toeslagen. Het is software waar iedereen mee mag werken, zonder het te hoeven aanschaffen. Het verder verbeteren en aanpassen van de software is niet verplicht, je kunt het ook gewoon gebruiken zonder dat je mee-ontwikkelt aan de software. Ook als je organisatie (of de ICT afdeling) geen verstand heeft van open-source, kun je het gewoon gaan gebruiken, net als participatie-software die je aanschaft bij een commercieel bedrijf.
Hoewel onze software vrij verkrijgbaar is, heb je wel kennis nodig om het goed werkend te krijgen. Wij adviseren dan ook om een internetbureau en/of hostingpartner in te schakelen om de software te implementeren. Wil je meer weten over open-source, neem dan contact met ons op via contact@openstad.org

Is het OpenStad platform ook beschikbaar voor andere overheden, zoals provincies en waterschappen, of voor inwoners?

Het OpenStad platform is tot nu toe van en door gemeenten, maar het is zeker ook beschikbaar voor provincies en waterschappen die meer invloed en zeggenschap aan inwoners willen geven. De Provincie Zuid-Holland is bijvoorbeeld de eerste provincie die OpenStad gaat gebruiken. Ook inwoners kunnen de software gebruiken als ze dat willen.

Zijn websites die ik met OpenStad maak AVG-proof?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) schrijft voor dat je maatregelen moet treffen om persoonsgegevens die je als gemeente beheert te beschermen tegen lekken en misbruik. Daarom is door een externe partij een pen- en hacktest uitgevoerd op de recente release van de OpenStad software om eventuele kwetsbaarheden qua security en privacy te detecteren en op te lossen. Tegelijkertijd heb je als gemeente zelf een verantwoordelijkheid om de persoonsgegevens (namen, postcodes, e-mailadressen, telefoonnummers) die je verzamelt via je participatiewebsites zorgvuldig te verwerken en te beschermen. Stel als organisatie duidelijke richtlijnen op over bewaartermijnen en wanneer en hoe persoonsgegevens worden verwijderd. En stel voor elke website een privacyverklaring op waarin je aan gebruikers uitlegt welke persoonsgegevens je verzamelt, waarom en hoe je ermee omgaat. Op advies van de Informatiebeveiligingsdienst van de VNG (IBD) werken we binnenkort aan een opt-in, waarin bezoekers van de website nog extra toestemming geven voor het verzamelen van de informatie die zij achterlaten op de site.

Hoe snel kan ik live met een participatiewebsite vanuit het OpenStad platform?

Houd rekening met tijd om de OpenStad software te installeren en in gebruik te nemen en voor de voorbereiding van je eerste project. In theorie kun je vandaag al van start door OpenStad te downloaden en te installeren. Waarschijnlijk wil je (externe) hulp en expertise inschakelen voor hosting en implementatie. Denk dan aan 1 - 2 maanden voorbereidingstijd voor contractering, installatie van de software, implementatie van de gemeentelijke huisstijl en verdere maatwerk wensen. Daarnaast ben je natuurlijk druk bezig met de voorbereidingen voor je eerste online participatieproject. Denk aan het maken van een procesontwerp, het ontwerp van de website, het schrijven van content, intern collega’s informeren en afspraken maken en het voorbereiden van de communicatiecampagne. Denk hierbij ook aan ongeveer 1 - 2 maanden voorbereidingstijd, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het participatieproject.

Van wie is de OpenStad software?

De code van OpenStad is openbaar. Je kunt daarom niet zozeer spreken over eigenaarschap maar eerder over wie de onderhoudsverantwoordelijke is. De OpenStad software staat momenteel onder beheer van de gemeente Amsterdam. De komende tijd verkennen de VNG, gemeente Amsterdam en de deelnemende gemeenten, ondersteund door de Foundation for Public Code, hoe we het beheer van de code in de toekomst het beste vorm kunnen geven.

Login om verder te gaan
refresh

Cancel