Spring naar inhoud

Groen op je Dak - Amsterdam West

Wie heeft het groenste dak, balkon of dakterras van de buurt?

Gemeente:
Type:
Doorlooptijd:

Amsterdam
Vergroening
mei - juli 2020

Project in het kort

De ‘Uit je Dak Prijs’ is een wedstrijd waarmee Gemeente Amsterdam bewoners van stadsdeel Amsterdam West wil inspireren en stimuleren hun daken en balkons te vergroenen en te verduurzamen. Bewoners konden foto’s van hun dak, balkon of dakterras op de website plaatsen om elkaar te inspireren én kans te maken op een mooie prijs.

Gebruikte widgets

Voorstellen uploaden

Stemmen en/of likes

Lees meer over widgets

Doel

Als één van de dichtstbevolkte stadsdelen van Amsterdam heeft Stadsdeel West weinig groen. Hierdoor wordt het in de zomer snel warm, wordt water bij hevige regen niet goed afgevoerd en zijn er minder vogels en bijen. Het doel van dit project was om bewoners van het stadsdeel hier bewust van te maken en hen te stimuleren hun balkon, dak of dakterras te gebruiken voor meer groen en duurzaamheid in de buurt.

Uitjedakprijs 2020 | Sinatra op 't balkon

Uitjedakprijs 2020 | Van wiet tot worteltjes

Aanpak

Naar aanleiding van de vele positieve reacties op de editie van 2019 besloot dit jaar de wedstrijd te herhalen. Met de software van OpenStad is een website gemaakt waar men respectievelijk balkons en daken kon inzenden, kon stemmen voor een publieksprijs én de uitslag kon bekijken. 

Inzenden

In de eerste fase werd de website gebruikt om uitleg te geven over de wedstrijd en mensen te inspireren om mee te doen door o.a. inspiratie video’s én foto’s van de winnaars van vorig jaar te tonen. Men kon meedoen aan de wedstrijd door een foto van hun eigen groene dak, balkon of dakterras te uploaden met een toelichting. Bewoners konden stemmen op hun favoriete dak of balkon voor de publieksprijs Een jury beoordeelde de inzendingen op meest duurzaam en bijvriendelijk.

Stemmen 

Na de deadline voor het insturen van balkons en daken werd de website aangepast voor de stemfase. Bezoekers van de website konden alle inzendingen bekijken en hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Bewoners die zelf een inzending hadden gedaan werden via mail aangemoedigd om zoveel mogelijk buren en vrienden in West te vragen hun stem uit te brengen.

Uitslag

Er werden 5 prijzen uitgedeeld: 4 juryprijzen en de publieksprijs. Alle deelnemers kregen een rapport toegezonden met de uitslag van het juryberaad en de publieksstemming. Ook werd een samenvatting van dit rapport op de website gezet zodat iedereen kon teruglezen wie er had gewonnen en waarom.

Resultaten (editie 2019)

  • Balkons en daken ingestuurd: 108
  • Totaal aantal stemmen: 2.333
  • Unieke websitebezoekers: 7.903

Benieuwd naar het resultaat?

Neem een kijkje op de website van dit participatieproject en raak geïnspireerd.

Bekijk de site

Login om verder te gaan
refresh

Cancel