Spring naar inhoud

OpenStad Live - terugblik op een succesvol event

Amsterdam - donderdag 3 november vanaf 13.00.

Locatie: DataLab - Weesperstraat 113 Amsterdam

Zelfs een haperende metro kon de pret niet drukken. Op 3 november trok de OpenStad-community naar onze hoofdstad voor de allereerste editie van OpenStad Live. Voor het eerst na de coronatijd kwam de community weer bij elkaar. In Datalab Amsterdam gingen organisaties en gemeenten met elkaar in gesprek over OpenStad. De hoofdvraag: wat kan ik (nog meer) uit het participatieplatform halen?  

OpenStad Live werd vrolijk afgetrapt met de projectenparade. Bezoekers werden in rap tempo en onder vrolijke noten van het elektronische orgel van Klaus Wunderlich, meegenomen langs meer dan 30 OpenStad participatieprojecten. Van wijkbudget Benoordenhout tot Toekomstwijzer Amsterdam 2050 en van Themastemmen tot Huisvesting Statushouders.   

Na de spectaculaire Projectenparade was het tijd voor OpenStad op krukken: een fysiek gesprek met digitale helden. Meerdere OpenStad-ervaringsdeskundigen werd het hemd van het lijf gevraagd. Van hoe en waarom ze ooit begonnen met OpenStad tot hun toekomstdromen. Ook bezoekers kregen de gelegenheid hun prangende vragen te stellen.

Na deze opening was het tijd om dieper in bepaalde onderwerpen te duiken. De groep werd opgesplitst om aan te sluiten bij twee rondes inspiratiesessies. Per ronde mochten ze één sessie kiezen om bij aan te sluiten. Bij elke sessie stond een ander thema centraal. Thema's die aan bod kwamen waren het oplossen van ingewikkelde vragen binnen de openbare ruimte, democratische experimenten, wijkbudgetten en de energietransitie. Per thema/sessie deelden organisaties en gemeenten aan de hand van twee OpenStad participatieprojecten hun aanpak. Deze sessies lieten goed zien dat elk project maatwerk is en dus ook een andere aanpak vergt. 

Na deze inspiratiesessies, een korte pauze en wat lekkere versnaperingen, was het tijd voor de volgende keuze: bij welke expertsessie sluit ik aan? In totaal werden er 4 expertsessies gegeven. Een deel van de bezoekers leerde hoe je een succesvol participatieontwerp maakt en participatie en communicatie samenbrengt. Anderen kregen meer te weten over hoe je participatie en het gebruik van OpenStad intern organiseert. Een groepje bezoekers dacht mee over de doorontwikkeling van de begrootmodule. Als laatste kon je een kijkje nemen onder de motorkap van OpenStad.    

Boordevol nieuwe kennis en inspiratie werd de dag afgesloten. Er werd geproost met heus OpenStad-participatiebier en nog lang nagepraat over participatie en OpenStad. Al met al een geslaagde middag. 

Download de presentaties

Hoofdpresentatie
Expertsessie Procesontwerp
Inspiratiesessie Energietransitie
Inspiratiesessie Openbare Ruimte
Inspiratiesessie Politieke Agendasetting
Inspiratiesessie Wijkbudget & Wijkbegroting

Projectenparade

Doe inspiratie op met de ‘projectenparade’ vol toffe, bijzondere en succesvolle OpenStad-projecten.

Laatste ontwikkelingen

Bekijk de laatste ontwikkelingen van het platform en hoor meer over hoe je collega’s in jouw organisatie kunt betrekken bij online participatie.

Ontmoet collega's

Kom in contact met andere OpenStad-gebruikers om van elkaar te leren.

Praktische workshops

Volg een workshop en ontmoet collega communicatie- en participatieadviseurs, projectleiders en programmamanagers, webredacteuren en UI/UX designers en developers.

Inspirerende formats

Bekijk en ontdek verschillende participatie-formats. 

 

En nog veel meer

We zijn je graag op 3 november in Amsterdam!

Login om verder te gaan
refresh

Cancel