Spring naar inhoud
logo

OpenStad.org Demosite - Agenderingstool

Stadsdeelcommissielid Jan over de Agenderingstool

Toegevoegd op 6 mei 2022

Jan verteld over zijn ervaringen en indrukken met de Agenderingstool

Ik ben onder de indruk van de creativiteit van ieder bewoner!


Met de Agenderingstool kan een brede groep mensen op z'n eigen manier bijdragen aan de buurt. Stadsdeelcommissielid Jan: "Ik ben onder de indruk van de creativiteit van ieder bewoner!" 

De veertien stadsdeelcommissieleden van West zijn verdeeld over drie gebieden: Bos en Lommer, Oud West/De Baarsjes en Westerpark. Jan is stadsdeelcommissielid voor Oud West/De Baarsjes en moderator van de agenderingstool. Als stadsdeelcommissielid heb je twee rollen, zegt hij: "Mensen met goede ideeën in contact brengen met mensen die het kunnen uitvoeren. En het agenderen van ontwikkelingen en gebeurtenissen die in de wijk spelen, zodat aandacht en middelen ernaartoe gaan."

Belangrijke informatie

Er is veel informatie om te halen uit de  Jan: "De Agenderingstool is een uitstekend middel om dat mogelijk te helpen maken. De stemmen voor, tegen en de argumenten die onder de initiatieven staan geven goed inzicht in hoe buren er over denken. Elke twee weken kijken wij welke ideeën de meeste stemmen hebben. Het initiatief met de meeste stemmen wordt uitgenodigd het te komen toelichten."
 
Serieus afwegen

De Agenderingstool kan laten zien dat veel mensen een initiatief steunen. Het kan ook versterkend werken, zegt Jan: "Als je denkt dat je de enige bent met een idee, kan je erachter komen dat veel buren het met je eens zijn." Dit online ideeënplatform is wel e-democratie, realiseert Jan zich goed. "Dit vervangt de echte democratie niet. We wegen initiatieven daarom altijd af tegen het openbaar belang en het minderheidsbelang. Ik merk dat iedereen, ook de ambtenaren, er heel serieus mee omgaat."

Ieder op z'n eigen manier

Het is belangrijk dat initiatiefnemers campagne voeren voor hun idee; als mensen ervan weten, kunnen ze stemmen en argumenten voor of tegen achterlaten. Jan: "Initiatiefnemers hebben de verantwoordelijkheid hun idee bij het publiek te brengen, het stadsdeel heeft de verantwoordelijkheid dat gemakkelijker te maken. Wij plaatsen informatie over het platform op social media en delen het via verschillende netwerken. Zo kan het de aandacht trekken van mensen die de initiatieven anders niet zouden zien. Op die manier zal een een brede groep mensen op z'n eigen manier bijdragen en zien we wat er leeft in de stad."

“Heb jij een goed voorstel?”

Stuur je plan in!
tekstwolk-punt

Login om verder te gaan




refresh

Cancel